Open tuin


Wij doen mee met de Open Tuinen carrousel Drenthe! De genoemde weekenden ontvangen wij u graag tussen 10:00u-17:00u.


*Data voor 2024 worden hier getoond zodra deze bekend zijn.

 


Welkom in onze tuin!

Met veel liefde, tijd en inspanning hebben wij (Irene, Arjan en Malin) in 2022 deze tuin ontworpen en aangelegd. Toen wij hier in 2021 kwamen wonen was het huis omringd door grote bomen en struiken en waren de borders zodanig overwoekerd door hedera dat het niet eens lukte om in het najaar bollen te planten. Dit heeft ons doen besluiten om de hele tuin met groot materieel leeg te laten halen, zodat wij met een schone lei konden beginnen. De taxusboom (1) aan de zuidzijde wilden we wel heel graag bewaren, omdat deze zeer geliefd is bij allerlei kleine tuinvogels. Ook de pruimenboom (2) bleef behouden, maar ze heeft wel een flinke snoeibeurt gekregen.


Toen de tuin in april 2022 was leeggehaald en voorzien van 160 m3 extra grond en ruim 200 m2 sierbestrating zijn wij begonnen met het planten van 200 groene beukjes (3) die een lage haag voor en achter het huis zullen gaan vormen. Aan de noordzijde hebben wij vervolgens een haag geplant van verschillende buddlejasoorten (‘Empire blue’, ‘Pink delight’, ‘Royal red’ en ‘White profusion’) (4) en aan de zuidzijde zullen 10 hortensia’s ‘Bodensee’ (5) in de loop der jaren een haag gaan vormen. Door deze beide hagen in wording te omringen met 240 stuks Alchemilla mollis (vrouwenmantel) (6) hopen we dat op termijn beide borders volledig zijn bedekt en onkruid hier dan weinig kans meer krijgt. 

Ook in de rest van de tuin proberen we door het gebruik van bodembedekkers de aanwas van onkruid in de toekomst te beperken. Wij raakten geïnspireerd om op deze manier te tuinieren door een reportage over “De Luie Tuinman” in Ruinen, waarin eigenaar Jan Nauta vertelt hoe je ervoor kunt zorgen dat je geen slaaf van je tuin wordt: “Zorg voor een gesloten plantendek.”


Met deze boodschap in ons achterhoofd zaaiden wij in huis alvast bodembedekkers (kattenkruid, tijm, randjesbloem) voor, maar ook allerlei bloeiende vaste planten (zonnehoed, margriet, ridderspoor, kogeldistel). Gezien de omvang van de tuin (ca. 800 m2) was er meer beplanting nodig dan wij zelf konden zaaien. Tuincentra afstruinen werd in de zomer van 2022 dus onze grootste hobby. Vooral kleine plantjes (in P9-potjes) en afgeprijsde kneusjes vonden hun weg naar onze tuin. Het is mooi om te zien hoe zij zich ontwikkelen tot prachtige, volwassen planten.

Onze meest favoriete planten zijn de agastache (dropplant) en de salvia. Deze zijn daarom in allerlei variaties in de tuin terug te vinden. Daarnaast vinden wij het erg leuk om te observeren hoe fruit zich ontwikkeld. Vandaar dat we in een hoek van de tuin allerlei fruitstruiken (7) en een vijgenboompje (8) hebben geplant.

Achter de tuin groeien ratelpopulieren en eiken op grond van het waterschap. In dit bosje (9) nestelen veel verschillende vogels, waaronder een paartje buizerds, dat ieder jaar terugkeert. Door zelf regelmatig te snoeien, houden we een doorkijkje open, zodat we het prachtige uitzicht op de weilanden en de Dwingelerstroom behouden.

In onze tuin hebben wij in januari 2023 het “Dwingeler Bakhuisje” (10) geopend, waar de ambachtelijk gebakken lekkernijen van gediplomeerd banketbakker Malin worden verkocht. Voel u vrij om ook hier even een kijkje te nemen en te proeven van haar unieke assortiment.


Wij hopen dat u net zo van onze tuin geniet als wij!

 

Irene, Arjan & Malin Groeneveld

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb