Theetuin

Strijk gezellig neer in onze theetuin! Bij mooi weer kunt u op ons terras genieten van onze lekkernijen met een kopje koffie, thee of iets fris. Bij slecht weer is er overdekt zitplaats in het Dwingeler Theehuisje.

Daarnaast hebben wij gedurende het seizoen dahlia's en verschillende zaailingen te koop. Bovendien nemen wij deel aan de Open Tuinen-weekenden van Groei & Bloei. Lees hier meer!


Meer over onze tuin...

Met veel liefde, tijd en inspanning hebben wij in 2022 deze tuin ontworpen en aangelegd. Toen wij hier in 2021 kwamen wonen was het huis omringd door grote bomen en struiken en waren de borders zodanig overwoekerd door hedera dat het niet eens lukte om in het najaar bollen te planten. Dit heeft ons doen besluiten om de hele tuin met groot materieel leeg te laten halen, zodat wij met een schone lei konden beginnen. De taxusboom aan de zuidzijde wilden we wel graag bewaren, omdat deze zeer geliefd is bij allerlei kleine tuinvogels. Ook de pruimenboom bleef behouden, maar ze heeft wel een flinke snoeibeurt gekregen.


Toen de tuin in april 2022 was leeggehaald en voorzien van 160 m3 extra grond en ruim 200 m2 sierbestrating zijn wij begonnen met het planten van 200 groene beukjes, die een lage haag voor en achter het huis moeten gaan vormen. Helaas hebben engerlingen zich tegoed gedaan aan hun jonge wortels. In 2023 hebben we dus zo’n 60 nieuwe beukjes moeten planten. Ook verschillende vaste planten zijn gesneuveld door de vraatzucht van deze larven van de meikever. Wij proberen ze zoveel mogelijk te bestrijden met aaltjes en door ze op te graven.

 

Aan de noordzijde hebben wij een haag geplant van verschillende vlinderstruiken (Empire blue, Pink delight, Royal red en White profusion) en aan de zuidzijde zullen 10 hortensia’s Bodensee in de loop der jaren een haag gaan vormen. Door deze beide hagen te omringen met 240 stuks vrouwenmantel hopen we dat op termijn beide borders volledig zijn bedekt en onkruid hier dan weinig kans meer krijgt.

 

Ook in de rest van de tuin proberen we de aanwas van onkruid te beperken door het gebruik van bodembedekkers, zoals kattenkruid, tijm, randjesbloem en blauwe grondkruiper (isotoma fluviatilis, één van onze favorieten). Wij raakten geïnspireerd om op deze manier te tuinieren door een reportage over De Luie Tuinman in Ruinen, waarin eigenaar Jan Nauta vertelt hoe je ervoor kunt zorgen dat je geen slaaf van je tuin wordt:

“Zorg voor een gesloten plantendek.” 

 

Veel van de planten hebben wij zelf gezaaid (o.m. zonnehoed, margriet, ridderspoor, kogeldistel), maar gezien de omvang van de tuin (ca. 800 m2) was er meer beplanting nodig dan wij zelf konden zaaien. Tuincentra afstruinen werd in de zomer van 2022 dus onze grootste hobby. Vooral kleine plantjes en afgeprijsde kneusjes vonden hun weg naar onze tuin. Het is mooi om te zien hoe zij zich ontwikkelen tot prachtige, volwassen planten.  

 

Onze meest favoriete planten zijn de dropplant, dahlia en salvia. Deze zijn daarom in allerlei variaties in de tuin terug te vinden. Daarnaast vinden wij het erg leuk om te observeren hoe fruit zich ontwikkeld. Vandaar dat we in een hoek van de tuin allerlei fruitstruiken hebben geplant. Vanuit ons theehuisje hebben we hier mooi zicht op. 

 

Achter de tuin groeien ratelpopulieren en eiken op grond van het Waterschap. In dit bosje nestelen veel verschillende vogels, waaronder een paartje buizerds, dat ieder jaar terugkeert. Door zelf regelmatig te snoeien, houden we een doorkijkje open, zodat we het prachtige uitzicht op de weilanden en de Dwingelerstroom behouden.

 

In onze tuin hebben wij in januari 2023 het Dwingeler Bakhuisje geopend, waar wij de ambachtelijk gebakken lekkernijen van gediplomeerd banketbakker Malin verkopen.
Neem hier gerust even een kijkje en proef van haar unieke assortiment.

 

Wij hopen dat u net zo van onze tuin geniet als wij!

 

Irene, Arjan en Malin

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb